Anyák napja

Anyák napján ünnepeljük az édesanyákat. Ezt az ünnepet, ajándékozási szempontból, az egyik hölgyek által legkedvesebb, és legnépszerűbb legkedveltebb szimbolikus ajándékot érdemes választani, a virágot. Bárki számára elérhető, hiszen nem a virág értéke fogja emlékezetessé az ünneplést, hanem az, hogy ki adja. A kézzel szedett, nem boltban vásárolt virágokkal történő ajándékozás, legalább annyira kedvesek az édesanyák számára (vagy még kedvesebb) mint egy virágüzletben vásárolt virágcsokoré. Ennél az ünnepnél talán még az ajándékozás is mellékes, ha már egy köszöntéssel meglepjük az édesanyát, már az szép gesztus.

Anyaság köszöntése:

Anyák napján üdvözölve köszöntjük az édesanyákat. Megemlékezünk az anyaságról, amely a hölgyek kiváltsága. Nem csak a saját szülőanyánkat, hanem a nagymamákat is megilleti az üdvözlés, köszöntés ennek az ünnepnek a keretei között. Anyák napját Magyarországon a májusi hónap első vasárnapján ünnepeljük, nem véletlenül, hiszen a tavasz érkezével, a megújulást, az újjászületést és ezzel együtt az anyaságot is köszöntjük. Világszerte ünnepelik az anyaságot, hiszen minden kultúrában kiváltsággal kezelik.

A gyermekek, óvodában, iskolában készülnek az ünnepre, verstanulással, énekekkel, rendezvényeken vesznek részt, ahol köszönetet mondanak az édesanyáknak. Rengeteg anyák napi vers, és ének van a Magyar kultúrában, ezeket a pedagógusok, tanmenetnek megfelelően tanítják meg a gyermekeknek. Ilyen veret, éneket mindenki tud, és mivel könnyen megjegyezhető, dallamos szóhasználatúak, felnőtt korban is emlékezünk rá.


József Attila: Mama

Már egy hete csak a mamára
gondolok mindig, meg-megállva.
Nyikorgó kosárral ölében,
ment a padlásra, ment serényen.

Én még őszinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam.
Hagyja a dagadt ruhát másra.
Engem vigyen föl a padlásra.

Csak ment és teregetett némán,
nem szidott, nem is nézett énrám
s a ruhák fényesen, suhogva,
keringtek, szálltak a magosba.

Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriás ő -
szürke haja lebben az égen,
kékítőt old az ég vizében.


Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.