Hajékszerek

A haj ékszerezése!

A haj ékszerek kialakulása az őskorban-egyidősben történt, mint a gyűrűk, karkötőké.
Eredeti rendeltetése a haj csatnak, és hajpántnak a hajkorona rögzítése volt. Később elsősorban már a viselősének a rangját képviselték, pont ugyanolyan szerepet láttak el, mint a gyűrűk nyakláncok, karkötők viselése.

A hunok is viseltek ékszereket, a hajkorona rögzítéshez, de érdekes módon a férfiak hajpántjai, sokkal díszesebbek és kidolgozottabbak voltak, mint a nőké. A hajpántot, ékszerként kezelték, tehát nem váltak meg tőle, egy emberéleten keresztül a tulajdonában volt egy hun harcosnak a hajpántja, sőt halálát követően eltemették vele. Mivel a hunok nomád életet éltek, és hódításaik során elég nagy területet bejártak, így napjainkban több ország területén is tárnak fel hun sírokat. Erek a sírokból szép számban kerülnek elő fegyverek, értéktárgyak, akkori használati tárgyak, és természetesen ékszerek is. Így elég pontos képet kaphatunk a hun harcosok hajviselési és hajrögzítési szokásaikról.

Hajak ékszerezése napjainkban:

Hajékszerek csak kis mértékben közkedveltek hazánkban. Bár a 2002-ben egyre nagyobb lett a kereslet az ékszer piacin a nemesfémből és féldrágakőből készített fejdíszekre. Ezt vélhetően a menyasszonyi ruha divatjelentős változása eseményezte. A szerényebb menyasszonyi ruháknál a kiegészítők az ékszerezek hűek maradtak a gyöngyhöz. A hivalkodóbb menyasszonyi ruháknál már csak nyomaiban található meg a gyöngy, az ékszereken. Itt ezeknél az ékszereknél, nem másodlagos kiegészítőként viselik a menyasszonyok, hanem az öltözetük legfontosabb dísze ként. Ezeket a fejdíszeket már koronának is nevezzük. Sosem készülnek sorozatgyártásban, hanem csak megrendelésre.
Alapanyaga, általában fehér arany, díszítéshez pedig cirkón köveket, Swarovski kristályokat, és ritkább esetben brilleket használunk. Egy ilyen fejdísz, vagy korona értéke többnyire meghaladja az 1.000.000 forintos értékhatárt.

Fejdíszek gyöngyökkel:

A szerényebb fejdíszek, ahol inkább az ízlésesebb szolidabb díszítésre törekednek ott, már nem beszélhetünk koronáról, ezeket az ékszereket, hajdísznek nevezzük. Méretük általában 10-15 cm. Alapanyaguk többnyire ezüst, fehér arany, a díszítéshez pedig édesvízi tenyésztet, gyöngyöt használunk. Sajnos ezek az ékszereknek a viselése is szezonális, így kisebb mennyiségre van szükség, ebből adódóan ezek a fejdíszek készítése is megrendelésére történnek.

Mindennapos viselésre alkalmas hajcsattok, hajrögzítők:

Ezeket a termékeket, általában a bizsu kategóriába soroljuk, anyaguk, lehet műanyag, szilikon, fa, bőr, vagy akár, hő kezelt acél is. Élettartalmuk, tartósságuk nem jelentős, hiszen alacsony áruértéket képviselnek. Bár a nagyobb divatmárkák, kikészítőiként egyre nagyobb mennyiségű divatékszer is megtalálható, amiben a hajcsatok is szép számmal szerepelnek.