Arany ékszerek

Az aranyból készült ékszerek jutnak eszünkbe azonnal amikor ékszerről beszélünk. Ez természetesen nem véletlen, hiszen jelentős mennyiségű ékszer készül a mai napig aranyból. Bár a 2009-es felmérések szerint, már visszább eset a kereslet az arany ékszerekre, mégis a nyersanyag kereslete megnövekedett. Ez annak tudható be, hogy az arany nem csak ékszerpiacon tölt be meghatározó szerepet, hanem a befektetési piacon is. A fogászok a fogorvoslásban nemesfém-jellegéből adódóan előszeretettel használják kis reakcióképessége, allergia mentes jellege, valamint könnyű formázhatósága miatt. Bár napjainkban már nem épp divatos az aranyfog, egyes kultúrákban még mindég a bőség és a gazdagság szimbóluma.
Az arany ékszerként viselése minden kultúrában fellelhető, még ott is ahol a lakott terület egyébként nem rendelkezik komoly arany bányászattal, természeti kincsei között egyáltalán nem található meg. Minden nép vezetője, öltözködésével is próbált hangsávozni a rangját, így jelentős ékszereket viseltek. Ezeknek az ékszereknek nem csak a szépsége, tetszetőssége,
Volt a cél, hanem a bőség és a gazdagság kifejezése. Ezért ezeknek az ékszereknek, jelentős része aranyból készültek. Ilyen test ékszerezés egyik legszembetűnőbb, vagy legmutatósabb modellje volt a korona. A korona viselése, egyértelműen mutatta, hogy viselője rangos személy, aki egy nép, vagy népcsoportnak a vezetője.

Aranyékszer Aranyékszer

Befektetés:

Az aranyalapú befektetések a 2009-es év után jelentősen megnövekedtek, ez a folyamatos nyersanyag árak emelkedéséből adódik.

Aranyláz:

Az aranyláz a 19 században alakult ki Amerika északi részén, a könnyű meggazdagodás reményében nagymértékű vándorlást eredményezett. Az aranyat keresők közül csak kevesek gazdagodtak meg, náluk általában jobban jártak az őket kiszolgáló kereskedők, és nem meglepő módon a vendéglátó egységek. Ezeken a területeken ahol az aranyláz felütötte a fejét, a kirobbanó hisztérikus aranybányászok, sok esetben hozzá nem értéssel és technikai háttér nélkül, vágtak bele a bányászatba. Ez sajnos sok esetben a teljes sikertelenséget, és elszegényedést eredményezte. Az aranyláz idején, azokon a településeken ahol elkezdődött a termelés, ott irreálisan megnövekedett a bűnözés mértéke is. Bizonyára sokan láttunk már western filmet, minek alap története az aranylázból ered.