Borostyán ékszerek

Lengyel ékszerek:

Lengyelországból származik a borostyánköves ékszerek jelentős része. Ez minden ékszerész, vagy ékszerkereskedő tudja, ennek tudható be, hogy minden nagyobb ékszer kiállításon több Lengyel ékszergyártó cég kínálatával találkozhatunk. Az ékszer piacon a borostyán ékszerek egy előkelő helyet foglalnak el. Nem véletlen az, hogy ennyire közismert, és közkedveltek a borostyán ékszerek. Rengeteg előnyük van amit nem mindenki ismer, ezért talán érdemes pár szóban ezt megemlíteni.

Borostyán nyaklánc:

A közelmúltban egyre több anyuka használja a kisbabák fogzása segítségéhez. A kisbabák fogzását segítő borostyán nyakláncok, könnyen szakadó zsinegre, felfűzött és egyenként csomóval rögzített borostyánok, amiről szakadás után sem tudnak leesni.

Borostyán az ékszeriparban:

Manapság az ékszeripar egyik legkedveltebb alapanyagja a borostyán.
Gyűrűkbe, medálokba foglalják, mivel, fajsúlya kicsi, így lehetővé teszi, hogy igazán mutatós, és kifejezetten nagyméretű ékszereket is készítsenek úgy, hogy annak viselése kényelmes legyen. Ezek a borostyán ékszerek többnyire Lengyelországban készülnek.

A közelmúltban egyre több anyuka használja a kisbabák fogzása segítségéhez. A kisbabák fogzását segítő borostyán nyakláncok, könnyen szakadó zsinegre, felfűzött és egyenként csomóval rögzített borostyánok, amiről szakadás után sem tudnak leesni.

Borostyán gyűrű Borostyán fülbevaló

Borostyánkő megmunkálása:

A borostyán könnyem megmunkálható, lágy anyagszerkezete, lehetővé teszi a csiszolását, faragását. Természetesen a megmunkált, faragott borostyánkővel díszített ékszerek ára sokkal magasabb, mint egy baba borostyán nyakláncé. Itt már nem borostyán ára fogja meghatározni az árat, hanem a megmunkálás költsége. Az egyedi ékszerek készítésénél nagy előszeretettel használják a borostyánt, főleg a medálok, kitűrők elkészítésénél. A hátoldalon csiszolási technikával készítenek bele mintát, rózsát, vagy akár portét is, majd, ezüstbe vagy aranyba foglalva teljesen egyedi ékszert kapunk.

Borostyán elnevezése:

Magyar neve a Bernstein magyarított alakja, ami az ónémet börnen vagy bernen (=égni) szóból égő kő alapján eredeztetnek. A görögök elektronnak nevezték, mert dörzsölésre statikus elektromossággal feltöltődik. Francia neve az ambre, angolul amber-nek nevezik, mely egyaránt az ámbra szóból ered és az égésekor érezhető illatára utal.

A borostyán őskori fák gyantája:

Színe sárgás barna, vagy opálos-fehér. Az áttetszőké sárga, barnásvörös, vagy jácintpíros. Szicíliában világos, sőt még kék színű darabokat is találnak. A borostyán legismertebb lelőhelye a Keleti tenger partja.