Ékszer a strandon

Miért ne viseljünk ékszert a medencében?

Medence

Ezüst ékszerek:

Azokat az ékszereket, amiket mindennap viselünk, sok esetben elfelejtünk levenni egy a strandon. Ez nagyon kellemetlen tud lenni, hiszen ha nem arany ékszerünk van, hanem ezüst ékszerünk, akkor sajnos a termálvíz hatására befeketedik. Természetesen meg lehet tisztítani, a befeketedett ékszert, de csak abban az esetben, ha egy kő nélküli ékszerről beszélünk. Egy köves ezüst ékszernek a befeketedett felületét nem tudjuk teljes mértékben megtisztítani, csak részleges tisztítást tudjuk elvégezni. Ezért érdemes az ékszereinket, a fürdőzés előtt levenni.

Amennyiben nem ezüst ékszert viselünk, hanem arany ékszert akkor nem kell félnünk attól, hogy befeketedik. Pont olyan tetszetős lesz a nyakláncunk a termálvizes fürdőzés után mint előtte volt. Amire azért érdemes odafigyelni, hogy a nyakláncuk kapocs része stabilan táródik-e, vagy, hogy a fülbevalónk kapcsa be-e van kapcsolva. Mert a termálvizes relaxációs környezetben nem fogjuk észrevenni, ha kikapcsolódik az egyik fülbevalónk. A termálvizek egyik jellegzetessége, hogy színük sokkal sötétebb, mint a csapvízé, így biztosan nem fogjuk észrevenni a medence alján az elveszett ékszerünket. Míg ez nekünk bosszúságot, illetve kárt okoz, azért azt is érdemes megemlíteni, hogy a nyári diákmunkán résztvevő tanulók nagy előszeretettel válasszák nyári munkaként a strandokat. Hiszen a diák társadalomban rengeteg legenda terjeng, ezekről a talált kincsekről.
Egyik legmeglepőbb történet, amit én is hallottam, hogy egy nyári munkát végző középiskolás diák a termálvizes medence tisztítása közben, egy nyár alatt közel fél kilogramm súlyú arany ékszert gyűjtött össze. Mivel ezeket a medencéket naponta tisztítják, a kis élelmes diák szorgos hangyaként gyűjtötte össze a jelentős mennyiségű arany ékszert. Hogy a történet igaz, vagy sem azt nem tudjuk konkrétan meghatározni, de az biztos, hogy nagyon sokan nem veszik le az ékszereiket a fürdőzés során. Sőt az is biztos, ha ott egyszer valami bele esik a medencébe, akkor annak nagyon csekély az esése, hogy megtalálják.

Nemesacél ékszerek:

A nemesacél ékszereknél sem áll fent annak veszélye, hogy a termálvíztől elszíneződne a felülete. Sőt, ennek az ékszertípusnak, még talán nagyobb fénye lesz mint mielőtt a magasabb hőfokú termálvízzel kapcsolatba nem lépett. Hiszen az ékszer anyaga ellenálló a termálvíznek, de az ékszer felületén lévő szennyeződések, zsiradékok, amiket a viselés közben érték az ékszert. Egyszerűen leoldja, és így az ékszer visszanyeri eredeti fényét, ezért még tetszetősebb, mint mielőtt termálvíz nem érte volna a felületét.

Karórák viselése a strandon:

Ezt mindenki tudja, hogy vannak vízálló és nem vízálló órák. Egy valamit kell nagyon tudnunk, hogy az a típus, amit mi viselünk az vízálló-e. Mert ha nem vízálló, akkor nem csak javítási költésünk lesz, hanem még azt is eredményezheti, hogy a karóránk használhatatlanná válik, mivel oly mértékű a károsodás, hogy nem éri meg javíttatni. A vízálló óránk is beázhat, ha javításnál, ellem cserénél, nem pontosan lett visszaillesztve a hátlap, és a gumitömítés. Amennyiben nem szakember végezte az ellem cserét, akkor erre feltétlenül ügyelnünk kell.