Fémallergia vagy fémérzékenység

Fémérzékenység gyanúja akkor merül fel, ha a bőrön eleinte kizárólag a fémmel érintkező bőrfelületen, például az ujjon, a gyűrű alatt jelentkezik viszkető érzés, kipirosodás, vagy akár gyulladás. Esetleg nedvező gennyes hólyagocskák is nőnek. A tünetek súlyosabb esetben a test más részeire is átterjednek. Ha a gyanú felmerült, a fémallergia diagnosztizálása egyáltalán nem bonyolult. Bőrgyógyász szakorvos tudja elvégezni. A vizsgálat során többféle lehetséges allergén anyagot kennek a hát egy részére. Ezt leragasztják és 48-72 óra hosszat a bőrön hagyják. A keletkezett reakciók, tünetek megvizsgálása, értelmezése után állítja fel a szakorvos a diagnózist.
Ha az eredmény pozitív, a kiütések, viszketés enyhítésére az orvos gyulladáscsökkentő kenőcsöket írhat fel, ám a végső megoldás nem lehet más, mint az allergizáló fém elkerülése.

Arany és ezüst ékszerek:

Ezüstékszerek gyakrabban, arany ékszerek ritkábban okoznak bajt. A fémallergia ez esetben inkább azért jelentkezik, mert az ékszerek esetleg más ötvöző elemeket is tartalmaznak. A nemesfémek előállításakor gyakori a más fémekkel történő ötvözés – a nemesfém-ékszerkülönböző gyakorlati tulajdonságainak javítására.

Amennyiben már kialakult, vagy akár már diagnosztizált.
Akkor sem legyünk elkeseredve, hiszen a mai ékszeripar már erre is felkészült.
Allergia mentes nemesacél ékszerekkel.

Nemesacél:

Az acélnak egy speciális fajtája, amely más elemek (króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása folytán olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt valamilyen szempontból (szilárdság, keménység, tűzállóság, elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlják.

Nemesacél gyűrű Nemesacél karkötő

Napjainkban a nemesacél ékszerek újból hódítanak!

Kedvező tulajdonságai és egyedi megjelenése miatt hamar közkedvelt lett és néhány év alatt szinte az egész világon ismert divatékszerré vált. Eleinte valóban drága volt a kis mennyiségű egyedi gyártás miatt, később az igény emelkedésével a tömeges gyártás következtében meredeken estek az árak. Jelenleg bárki számára könnyen elérhető.