Ékszer kúltúrák

A különleges ékszerek:

Törökország:

A Török kultúrában az ékszer, a bőség, és a gazdagság szimbolikus eleme. Hazánkban is népszerűek a Török ékszerek. Bizonyára sokan emlékszünk a 90-es években mekkora nagy sikere volt a bevásárló turizmusnak. Autóbusszal, tömegével érkeztek turisták Törökországba, vásárlási szándékkal. A keresett árucikkek az arany ékszerek, bőrkabátok, farmer nadrágok voltak. Természetesen ezek a turisták nem saját célra vásárolták ezeket az ékszereket vagy más árucikkeket, hanem tovább értékesítési szándékkal. Az árak sokkal alacsonyabbak voltak akkoriban, mint nálunk, és ami még érdemes volt megemlíteni, sokkal jobb minőségű bőrkabátok és farmernadrágok a várták a Magyar vásárlókat, mint idehaza. Az ékszerek, kedvező árai, és az általunk még nem ismert széleskörű kínálatával találkozhattunk, ez eredményezte a hisztérikus vásárlási hullámot. A Magyar embereknek pozitív véleményük a török ékszerekről, a mai napig.

Görögország:

A Magyar emberek egyik legkedveltebb üdülőhelye Görögország. Ez nem egyik napról a másik napra alakult ki, több évtizede, a legkeresettebb üdülési lehetőségek egyike Görögország. A nyaralások alkalmával megvásárolt ajándékok, kagylók, vázák, vagy egyéb ajándéktárgyak között nagy szereper kapott az ékszer. A Görög kereskedők, az olcsóbb divatékszerektől, a drágább egyedi készítésű ékszerekig, széles választékban kínálják. A turisták szeretik a bazárokat, vagy üzlet sorokat, mert a megszokott áraknál sokkal olcsóbban, és jobb minőségben lehet hozzájutni egy tetszetős ajándéktárgyhoz. Az ékszerek külseje, jelentősen utal eredetére. A „görög minta” mindenki által ismert mintázat, az ékszereken is megjelent. Hogy emlékezetesé tegyük a Görög nyaralásunkat, érdemes végig sétálni az üzlet soron, és megcsodálni a görög ékszerek széles választékát.

Karkötő

Tradicionális ékszerek:

Több olyan kultúrát is ismerünk ahol az ékszerviselés teljesen eltér más kultúrákétól. De alapvetően, minden nép visel ékszert, ez minden nép kultúrájában jelen van. Az ékszerek kidolgozottsága, formája, rengeteget változott az ékszeripar fejlődésével, de vannak olyan népek, és népcsoportok, ahol a hagyományőrzés előtérbe helyezve, a tradicionális ékszerek viselés a közkedveltebb. Ezek az ékszerek többnyire kézi technikával készülnek, és a természetben is megtalálható alapanyagokból készítik el.